Oldalak

Legyen saját illatod

Az életem minden pillanatában velem van a parfüm... Inkább elfelejtem a szemüvegemet vagy a kulcsot, mintsem, hogy úgy menjek el otthonról, hogy nem illatosítottam be magam.. (Catherine Deneuve)

Az aroma - a boldogság pillanata, melyhez mindig visszatérünk és egész életünkben igyekszünk. Nincs nő, aki ne szeretné a parfümöt,de vannak nők, akik nem találták meg saját illatukat.

Parfümöt használni - egyéolvadni teljesen az illat csodájával. A franciák úgy tartják, hogy a nő akkor elegáns, ha elegáns cipőt, szép akkurátus frizurát visel, ápoltak a körmei és a legfontosabb - helyesen kiválasztott parfümöt használ! Az illatok a természet szépségét jelenítik meg.


A régi koroktól a nők varázslatos és titokzatos illatokkal igyekeztek kihangsúlyozni szépségüket és egyéniségüket.  A parfüm az ápolt, elegáns és divatos nő számára - az a bizonyos pont az i-n.

"A parfüm - láthatatlan, de ugyanakkor feledhetetlen és felülmúlhatatlan divatkellék. 
Előre jelzi a nő megjelenését és emlékeztet rá, miután elment." (Coco Chanel)

Parfümöt azért használunk, hogy örömöt szerezzünk, (elsősorban magunknak, másodsorban a környezetünknek) kiválasztása pedig jó mulatság és élvezet. Érdemes azonban észben tartani, hogy az illat a környezetünk felé nem-verbális úton közvetített információ is egyben.

Akár akarjuk, akár nem, az illatunk olyan üzenet, amelyet mások ösztönösen dekódolnak. Fontos azt is tudnunk, hogy nem létezik olyan univerzális illat, amely minden alkalomra megfelelő lenne.

Pontosan ezért olyan lényeges kérdés a parfüm kiválasztása és fontos, hogy az életmódnak, évszaknak, alkalomnak és személyiségünknek megfelelő parfümöt válasszunk!

Reggeli ébredésünkhöz hozzá tartozik a zuhanyzás, fogmosás, és ha már megtisztogattuk magunkat, ideje illatosítani is! Parfümöt választani pedig nem is olyan egyszerű dolog. Lássuk, hogy miért! Nincs két egyforma ember - mondja az ismert mondás. Kevésbé ismert viszont az a tény, hogy az emberek különbözősége a bőrrétegeik kémiai összetételében is megmutatkozik.

Ezenkívül a bőr teljes felületén rengeteg mikrooranizmus van. A bőr - élő szövet és benne a legkülönbözőbb folyamatok zajlanak. A sejtek a mélyebb rétegekben keletkeznek és törekszenek felfelé, s végül a bőr tetején elhalnak.

A vízgőz is a bőr belső rétegeiből emelkedik annak tetejére, majd a levegőbe, mely a bőrt körülveszi. A különböző mirigyek folyamatosan termelik a bőrzsírt és az izzadtságot, a felső réteg mikroorganizmusaiban aktív anyagcsere zajlik. Ezek a funkciók kifejeződnek a bőr hőmérsékletében, savas összetételében, víztartalmában és sok más mutatójában.

Az említett struktúrák és folyamatok nemcsak más-más embernél különböznek, de ugyanazon ember bőrének más-más területén is.Ez különösen észrevehető a szőrrel borított és a szőrtelen felületeken.


Minden ember bőrének minden részén változások mennek végbe, melyek függenek a napszaktól, az egészségi és idegi állapottól, akár attól is, hogy milyen gyakran mosakszik, sőt az erre a célra használt termékektől - valamint a bőrt körülvevő környezettől. Pl. van rajta ruha, vagy nincs? Milyen a hőmérséklet, a levegő páratartalma, a szél sebessége, a napfény sugárzása, stb.

Hihetetlenül hangzik, de az ételek befolyással lehetnek arra, miként fogadja be bőrünk a parfümöt.

A választás-vásárlás napján tehát kerüljük az alkoholt, a cigarettát, a fokhagymát és a fűszeres ételeket. Ne kenjünk, ne fújjunk előtte semmit magunkra! A csuklón próbáljuk ki az illatmintát, de ne a karkötő, az óra közelében. Várjunk 10 percet, amíg reakcióba lép egymással a bőr és a parfüm. Ne próbáljunk ki egyszerre háromnál többet, mert ennél több illatot az orr nem képes megkülönböztetni!

Bármennyire is hallgatunk a barátnőnk véleményére, ne legyen ez szempont, hiszen az ő bőrén más illatot mutat az adott parfüm, mivel az illatok mindenki bőrén másként hatnak. Ennek oka, hogy mindenkinek van egy személyes, csak rá jellemző, természetes illata, amely az illatok eszenciájával elkeveredik és egyedi lesz. Az esszenciák felfelé terjednek, ezért az illatot a lábtól egészen a vállig kell a testre permetezni. Ha csupán a fül mögé tesszük, felfelé szállva hamarosan eltűnik.

Alap a feromon

A hormonok, a feromonok nagy szerepet játszanak a kapcsolat kialakulásában. Verejtékezés során távoznak a szervezetből, megcélozva a környezetünkben lévőket. Az apokrif mirigyek a verejtékmirigyek közé tartoznak, a test egyedi illatáért felelősek.
A feromon által termelt színtelen folyadék illata érezhető is
lehet, és hibát követünk el azzal, hogy parfümök és különböző kozmetikai szerek segítségével elnyomjuk ezeket az illatokat.
A feromon a testi vágy fokozásában játszik fontos szerepet, a
nemi vágyra van hatással, hiszen a szaporodás iránti vágyat erősíti. Az emberi feromon létezésére és hatására mindeddig
nem volt tudományos bizonyíték. Szaglásunk túl gyenge ahhoz,
hogy a feromonokat illatként észleljük. Kutatók nemrégiben felfedezték, hogy a feromonok fontos szerepet játszanak az embereknél is. A feromonok irányítják a nemi viselkedésünk, 
és a tesznek vonzóvá mások számára. A feromon tudat alatt érezhető jeleket közvetít az ellenkező nem felé. Ez a kémiai inger természetes vonzódást, fokozott szexuális vágyat, a törődés, a gondoskodás vágyát ébreszti fel. 

Amikor egy hölgy illetve férfi megérzi ezeket a hormonális-vegyi, jeleket automatikusan és ösztönösen válaszol rájuk anélkül, hogy valóban tudatosulna benne, mi is vonzza őt hozzád.

Évszak szerint

Akárcsak a ruhadivatnak, a parfümnek is megvan a maga divatja, évszaktól függően. Tavasszal leginkább az üde, virágos illatok a népszerűek, nyáron inkább a citromos és friss illatok nyújtanak kellemes hatást. Ősszel az átmeneti, enyhén édeskés illatoké a főszerep, télen a hidegben pedig jó érzést adhat egy édes illatú parfüm.

Életmód szerint

Egyes nők inkább visszahúzódóak, mások elegánsak, megint mások a sportos életmódot kedvelik. Az eltérő stílusból eredően tehát a parfümök világában sem ugyanaz az illat illik majd hozzájuk. A sportos alkathoz leginkább a tiszta, friss illatok passzolnak (pl. citrom). Az elegancia képviselőihez az édeskés illatok (pl. vanília) illik, az energikus, nyughatatlan természethez pedig leginkább a kissé fanyar, illetve szokatlan, fűszeres illatok. A különböző illatok más- más hatást is érnek el környezetünkben. Míg a levendula megnyugtat, a fahéj érzéki hangulatot varázsol.

Alkalom szerint

Az egyes illatok különböző alkalmakra lehetnek ideálisak. Míg egy esküvőn nem kelt jó hatást, ha a menyasszony egy durva, fűszeres illatot választ, addig ez az illat tökéletes lehet egy üzleti tárgyalásra,nhiszen határozottságot, erőt sugároz. Egy randevúra pedig célszerű keleties, meleg illatokat választani. Kedvesünk megbolondítására a vágyfokozó illatok, mint a vanília, s a fahéj is alkalmasak.

Parfümhasználat különböző szituációkbanÜzleti találkozókon: tilos a túl erős, javasolt a puhább és kevésbé agresszív illatok használata. Reggel ne illatosítsuk be magunkat egész napra, hanem a nap folyamán 1-2-szer frissítsük fel az illatunkat.

Partira, "bulizáshoz": az elegáns és bonyolult illatok használatosak. Ideálisak az édes virágos és citrus frissességével ötvözött, a bódító és keleties egzotikus jegyekkel (különösen a pacsuli, mandarin, ámbra és szantálfa jegyeivel) telített illatok.

Randevúra: legjobb izgató "vonzó" jegyű parfümöt használni, mely igazán érzéki hangulatot teremt.
Pl. erotikus parfüm fűszeres fás-ámbrás aromával vagy csábító parfüm érzéki virágos illattal
(jázmin, liliom,rózsa, frézia), pézsma jegyekkel.

Utazásoknál: a kisebb terekhez a könnyebb aromák illenek, különösen a repülőn, vagy a kocsiban.
A friss virágos és növényi aromák nagyszerű társak az utazás során.

A fiatalokhoz: a könnyű, tiszta, nem erőltetett, lágy aromák illenek.

A legfontosabb, hogy mi magunk úgy érezzük, megtaláltuk saját illatunkat! Ha még bizonytalan vagy abban, milyen illat illene Hozzád, talán segít a csillagjegyek alapján készült illathoroszkópNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése